Egy projektre a legjobban illeszkedő anyagkövetési technológia kiválasztása bonyolult feladat lehet. Különböző projekteknél különböző nyomonkövetési rendszereket érdemes alkalmazni, hiszen más-más területeken jeleskednek az eltérő technológiák. A világpiaci hatások miatt jelentősen emelkedtek a nyersanyagárak, ami megjelent a műanyag termékeket, vegyipari nyersanyagokat és acéltermékeket felhasználó építőanyag és építési termékek gyártási költségeiben és értékesítési áraiban. is, ezért jelenleg még fontosabb a megfelelő technológia kiválasztása a pontos anyagkezeléshez és nyomon követéshez elengedhetetlen a projekt sikeréhez.

Az RFID (Radio Frequency IDentification) és a vonalkódos/QR kódos technológia közötti választás nehéz lehet a technológiák összetettsége és széles körű felhasználásai miatt is. Mind az RFID, mind a vonalkód/QR kód-követési technológiának vannak előnyei és korlátai az alkalmazástól függően.

A vonalkódos/QR kódos technológia egy kiváló olcsó belépő szintű technológia az anyagkövetés világába. A vonalkódok/QR kódok az anyagokra felragasztva, vagy akár magára az anyagra is nyomtathatók, ezért a költsége nem több, mint az erre felhasznált tinta költsége, vagy pedig a már előre legyártott vonalkódok/QR kódok megvásárlása. A vonalkódos technológia nagy hátránya, hogy beolvasásához vonalkód olvasó szükséges, amit az esetek nagy többségében manuálisan alkalmaznak, így az anyag folyamatos nyomon követése nehézzé vállhat, ugyanakkor a technológia széles rétű elterjedésének köszönhetően a világ legtöbb pontján könnyen és olcsón hozzá lehet jutni az eszközökhöz, ami infrastruktúra kiépítéséhez szükséges. A vonalkódok leolvasásához manapság már rengeteg alkalmazás is használható, így a vonalkód olvasó költsége is megspórolható. Az anyag életciklusa során (a gyártástól a felhasználásig) több kézi „letapogatás” szükséges az anyag helyének és állapotának frissítéséhez.

A vonalkódok/QR kódok leolvasásához, viszont elengedhetetlen, az anyagok manuális szkennelése, ezzel pedig értékes munkaórákat veszíthet egy vállalat. Nem beszélve arról, hogy a vonalkódokon/QR kódokon esett sérülés esetén az anyag olvashatatlanná válik. Ezek a tényezők nagyban lassíthatják a munkafolyamatokat.

Az aktív RFID címkékből is több fajta létezik. Az alacsony költségek érdekében, mi a passzív RFID címkékről fogunk bővebben beszélni a piacon megtalálható GPS vagy telematikai szenzoros RFID címke helyett.

Viszont a passzív RFID címkék még így is drágábbak, mint a vonalkódos/QR kódos technológia, illetve a vonalkódoktól/QR kódtól eltérően beolvasásához nem elegendő egy szimpla telefonos alkalmazás (ugyanakkor néhány telefon már képes beolvasni ezeket a címkéket is). A címkék olvasásához egy bluetoothos kézi leolvasó, a tapasztaltabbak számára, pedig aktív szenzoros olvasó szükséges. Az aktív szenzoros olvasó képes egyszerre több címkét is beolvasni.

Az RFID címkék beolvasásához nem szükséges valóban látni a címkéinket, ami egyben az RFID technológia legnagyobb előnye a vonalkóddal/QR kóddal szemben. Az anyagtól megfelelő távolságra az RFID olvasónk automatikusan beolvassa a hatókörbe eső anyagokat.

Amennyiben teljes automatizálásra van szükség egy projekthez, egy a kapukban elhelyezett aktív szenzoros olvasó a kamionon lévő összes anyag RFID címkéjét beolvassa, amint az megérkezik, vagy elhagyja az építkezés területét. Amennyiben ezt a megoldást választjuk a belépő költség jóval magasabb, viszont az anyagok meghatározásának az egyik legpontosabb formája.

Bármelyik módszert is alkalmazzuk egy projekt esetén, fontos az alábbiakat figyelembe venni:

  • A legfontosabb az, hogy ne legyenek előítéleteink, amelyek szerint a vonalkód/QR kód vagy az RFID lesz a legjobb megoldás a feladat megoldására, mindenképp kérd ki szakemberek véleményét is.
  • Pontosan határozd meg mi a feladat, az elérendő cél
  • Csak azt a megoldást válaszd, amely valóban üzleti értéket és hatékonyság növelést eredményez az vállalatnak (hiába használnak RFID-t más hasonló vállalatok, ha az nem illeszkedik az folyamataidba)
  • Attól, hogy a konkurens vállalatok vonalkódos azonosítást alkalmaznak bizonyos területeken, nem jelenti azt, hogy RFID alkalmazásával nem lehet ugyanazt hatékonyabban, jobban vagy gazdaságosabban elvégezni. Lehet a te vállalatod az első ezen a téren, így hatékonyságban megelőzheted a versenytársaid
  • Fogadd el, hogy nem korszerűbb vagy korszerűtlenebb az egyik vagy másik azonosítási mód. Egymást kiegészítve léteznek, kizárólag a feladatra koncentrálva lehet alkalmasnak vagy alkalmatlannak ítélni bármelyiket.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük