Az építészet alapjaiban nem sokat változott az idők során. Sok eszközt használunk, hogy nagy dolgokat építsünk. A nagy változások az építészetben az ipari forradalommal kezdődtek. A tervek kézzel készültek, a jegyzetek és jelentések pedig ugyanúgy papírra készültek. A munkatársak közti kommunikáció még mindig leginkább személyes jelenlétet igényelt. Manapság is az összes fenn említett elem jelen van az építészetben, de a technológia fejlődésével változott a kivitelezésük is.

Napjainkban szinte nincs is szükség papírra az építészetben. A tervrajzokat ma már leginkább számítógépen készítik, amikről az esetek többségében azonnal 3D-s modell készíthető. Az építészetben napról-napra jelennek meg új technológiák, új ötletek. A drónok elterjedése és a projekt menedzsment szoftverek csak néhány példa a megannyi újítás közül, amit a modern kor hozott el számunkra.

Digitális tervrajzok, tervek:

Manapság mindent a számítógépen tárolunk. Ennek az egyik oka a papír használatának csökkentése, ami a kiadásokat is jelentősen kedvezőbbé teszi. A digitalizált tervekből ugyanakkor sokkal több információ nyerhető ki, mint egy papírra írottról. Az építészetben jelenleg a 3D-s modellt az elterjedt, ami keresztül sokkal részletesebb adatokat láthatunk egy adott épületről. A tárolásuk is sokkal egyszerűbb, mint papírformában. A felhőből bármikor kényelmesen elérhetők a meglévő tervrajzok, tervek. A fenn említett dolgok mind elérhetők a digitális térben, amiket a papír sajnos nem tud átadni. Ez hasznos mind az ügyfeleknek, mind a csapat bármelyik tagjának, hogy könnyen átlássák és megértsék a projekt menetét.

Projekt menedzsment szoftverek:

Ez a terület viszonlyag újnak számít az építőiparban, de rengeteged segíthet a vállalatok számára. Segítségükkel a cégek sokkal több munkát tudnak elvégezni kevesebb idő alatt, mint korábban, ezzel pénzt is spórolva. Számos projekt menedzsment szoftver van már a piacon, ám közülük sok nem aknázza ki az összes lehetőségét. Ezek a programok kiválóak a maguk módján, ám mind csak egy területre specializálódik. Ezek kombinációjával talán egy átlátható kép kapható a munkafolyamatokról.

Ugyanakkor, a Lokcheck az építészeten előforduló összes menedzsment feladatban tud segítséget nyújtani. Szoftverünk lehetőséget nyújt, hogy a feladatokat és tervrajzokat bármikor egy gombnyomásra eljuttathasd munkatársaidnak. A munka menetéről alkalmazásunk átfogó képet mutat, a csapattagok munkáját részletesen felvázolja és kiértékeli mindazon tényezőket, amelyek fejlődésre szorulnak. Hasznos funkció lehet még az anyagkövetés, illetve az automatizált napi jelentések összessége.

Okos eszközök:

Az okos eszközök közül a legkiemelkedőbb, ugyanakkor mára a leghétköznapibb az okostelefon. Egy okostelefonnal már magában rengeteg feladat ellátható, ám egy megfelelő alkalmazás segítségével az eszköz teljesítménye megsokszorozódhat. Megannyi szoftver rendelkezésre áll a mindennapokban, amik segítenek a feladatok elvégzésében, illetve ellenőrzésében. A telefon már magában, különféle applikációk nélkül is hatalmas előnyt biztosít, mivel a csapat bármelyik tagját, bárhol el lehet érni. Összefoglalva, a kapcsolattartás ma már egy új szintre lépett a korábbiakkal ellentétben, ami hatalmas előny. A telefon használatával a munka sokkal gördülékenyebben haladhat, ami időt és pénzt spórol meg vállalatod számára.

Drónok:

A drónok rövid idő alatt nagy utat tettek meg az építőiparban. A katonaságban, a gyógyszerészetben, a bányászatban már mind jelentős mértékben használják ezeket az eszközöket, ám az építészetben még viszonylag friss dolognak számítanak. Az építőiparban több féle módon is felhasználhatók, a földméréstől kezdve a biztonsági hibák kiszűréséig. A hibák kiszűrésében jelentős szerep hárul manapság a drónokra, mivel egy-egy ilyen eszköz elképesztő pontossággal tud dolgozni. A hibák felfedése minden munkafolyamat alatt fontos, hiszen ha későn észleljük, az addig elvégzett munkáinkat sok esetben a hiba javítása után újra meg kell csinálnunk. A jövőben a drónok akár a nehéz munkagépek helyettesítésére is alkalmasak lehetnek, ám ez még napjainkban igen elenyésző jelenség.
Összegezve, remek korban élünk. A technológia fejlődésével az egykor napokig tartó munkafolyamatokat órákra tudtuk csökkenteni. Az elmúlt 20 évben az építőipar jelentősen megváltozott. Sok ember fél a változástól, de ha követjük őket és lépést tudunk tartani velük, elképesztő sikereket érhetünk el.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük